1. Ana Sayfa
  2. Plastik Levhalar
  3. Akrilik Levha Uygulama Ve Kullanım Yerleri

Akrilik Levha Uygulama Ve Kullanım Yerleri

Akrilik/Pleksi levha, polikarbon levha gibi polimetilmetakrilat esaslı bir termoplastiktir. Döküm tekniği ile 2 mm ile 40 mm kalınlığa kadar çeşitli ebatlarda renksiz, şeffaf, opak ve renkli olarak üretilir. Son birkaç yılda, günlük ürünleri üretmek için akrilik levha kullanımı artmıştır. Dayanıklı hafif ve camdan daha ucuz, ticari ve kişisel kullanım için pratik bir seçimdir. Akrilik levhalar, birçok işletme ve ev sahibi için masaüstü koruyucu, pleksi ayna ve raflar gibi eşyalar için tercih edilen bir seçenek haline gelmiştir.

Tabelalardan, pencerelere ve TV ekranlarına kadar herşey artık akrilik levhalardan yapılmaktadır. Cama göre sayısız avantajı olan akrilik levha birçok endüstri tarafından da kullanılmaktadır. Çok yönlü bir malzeme olan akrilik, dayanıklılığı, etkisi, mukavemeti ve çeşitli renk seçenekleri nedeniyle giderek daha fazla tercih edilmektedir. Akrilik levhaların alışılmadık kullanımlarından bazıları aşağıdakiler gibidir.

Denizaltı Pencereleri

Akrilik, en dayanıklı malzemelerden biridir ve suya dayanıklı özelliklere sahiptir. Bu kalitesinden dolayı pleksi denizaltı pencere yapımında kullanılacak en uygun malzemelerden biridir. Şeffaf pleksi levhaların berraklığı, ziyaretçilerin okyanusun harikalarına bakmasına olanak tanır.

Uçak Kanopileri

Bir uçak kanopisi, pilot için hava koşullarına dayanıklı ve sessiz bir ortam sağlamak üzere tasarlanmış, bir uçağın kokpiti üzerinde şeffaf bir muhafazadır. Pleksi, hafif ve kırılmaya karşı dayanıklı olduğu için aerodinamik sürtünmeyi en aza indirmeye yardımcı olmak için de kullanılır.

Yüzme Havuzları İçin Pencereler

Cam görünümlü akrilik levhalar esnek, ucuz ve cama harika bir alternatiftir ve genellikle lüks havuz tasarımında kullanılır. Hem UV ışınlarına hem de darbeye dayanıklı olan akrilik, bahçe havuzunu hem estetik hem de pratik olarak hayranlık uyandıran bir özellik haline getirmek için ideal bir üründür. Pleksi levhadan pencereler sayesinde yüzme eğitmenlerinin ve dalış koçlarının öğrencilerini sudayken gözlemlemelerine de olanak tanır.

Akrilik Akvaryumlar

Tüm akvaryumlar aslında camdan yapılmaz. Günümüzde çoğu ticari akvaryum ve ev akvaryumu, kalıplanması çok daha kolay olduğu ve birçok farklı şekle dönüştürülebildiği için akrilikte yapılmıştır. Ayrıca birçok şirket, cama göre kesilmesi daha kolay olduğundan ebatlı akrilik levha kesimi sunmaktadır. Akrilik akvaryumlar, içindekilerin çok daha net bir görünümünü sağlar ve örtüler için çok çeşitli renklerde mevcuttur. Ayrıca akrilik, camdan çok daha hafiftir, bu nedenle gerektiğinde taşınması daha kolaydır. Akriliği onarmak daha ucuz olduğundan, daha egzotik hayvanlar için bir akvaryum veya canlılık inşa etmek istiyorsanız ideal seçimdir.

Akrilik Levha Uygulama ve Kullanım Alanlarına Örnekler:

– Akrilik levha ısıya dayanıklı sert tip cadde ve otoyol aydınlatmalarında,
– Işıklı reklamlarda,
– Binalarda; tavan aydınlatmalarında, kubbelerde, balkon paravanlarında, rüzgar kesici olarka pencere ve pervazlarda,
– Mağaza dekorasyonlarında,
– Telefon kabinlerinde,
– Abajur ve aviza yapımında,
– Bina içi aydınlatmalarında,

Akrilik – Pleksi – Pleksiglas – Mika adıyla anılan döküm metoduyla üretilen malzeme yüksek moleküler ağırlıklı bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla çok iyi fiziksel ve mekanik özellikleri vardır.

– Düşük özgül ağırlık
– Sağlamlık ve kırılmaya karşı dayanıklılık
– Parlak ve sert yüzey
– Birçok inorganik kimyasala dayanıklılık
– Eğilip bükülme
– Parlak ve renksiz yada renkli kesit
– Isı ile mükemmel şekillenme
– Soğuduktan sonra şeklini muhafaza etme
– Basınçla ve vakumla form verilebilme
– Yüksek ısık geçirgenliği
– Ultraviyole ışınlarına dayanıklılık
– Aynı kalınlıkta ki cama göre ısıyı %20 daha az iletir.
– Normal cama göre ışık geçirgenliği %92 daha fazladır.
– Darbelere cama göre 6 kat daha fazla dayanır.
– Kırılan parçaları keskin kenarlı değildir, yaralanmalara sebep olmaz.
– Yaklaşık 150 derece ile ısıtıldığında birçok şekle girebilir.
– Maksimum dayanma sıcaklığı 80° C’dir.
– Yanıcı bir termoplastiktir.
– Kendi kendine yanma sıcaklığı 400 °C’dir ve 250 C’de tutuşur.
– Yüzeyi bakır sertliğindedir, çizilebilir.
– Atmosfer şartlarında dayanıklılığı bütün plastiklerden daha yüksektir.

İletişim Formu